Историята на всяка марка

Fiat

ФИАТ е италиански производител на автомобили, двигатели, финансова и индустриална група, базирана в Торино, Северна Италия. Компанията е основана през 1899 от група инвеститори, вкл. Джовани Аниели. Името на компанията “FIAT” е съкращение от “Fabbrica Italiana Automobili Torino” (Италианска фабрика за автомобили в Торино). ̀ Автомобили под марката FIAT са произвеждани и се произвеждат по целия свят – в Италия, Полша,Бразилия (бестселър) и Аржентина. Джойнтвенчърни фабрики има във Франция, Турция, Египет (с държавната Насър – автомобилна компания), Южна Африка, Индия и Китай.

Дейности

Дейността на групата първоначално е насочена към промишленото производство на автомобили, промишлени и селскостопански превозни средства. С времето дейността се разширява към много други сфери и сега групата развива дейност в много сектори на промишлеността и финансовите услуги. Това е най-големият италиански концерн, като същевременно развива значителни операции из целия свят, работи в 61 държави с 1063 компании, които имат над 223000 служители, 111000 от които са извън Италия.

Автомобили

Fiat 500 (2007) в Торино

FIAT Гранде Пунто

Списък на моделите FIAT от 1899 година

Fiat Group е най-големият производител на автомобили в Италия, с модели, включващи Fiat Panda, Grande Punto, Stilo, Idea, Croma, Ulysse и Doblò. Автомобилни компании, управлявани от Fiat Group Automobiles S.p.A, са Ferrari S.p.A. и Maserati S.p.A.. Днес автомобилната група управлява добре известни автомобило-производители, като Lancia Automobiles S.p.A, Alfa Romeo Automobiles S.p.A, Abarth & C. S.p.A., Fiat Automobiles S.p.A, IVECO S.p.A., и Maserati S.p.A. Ferrari S.p.A. е собственост на Fiat Group, но се управлява автономно.

Наградата Кола на годината в Европа, европейското най-високо отличие в автомобилния бранш за изминалите 40 години, е печелена 12 пъти от Fiat Group, повече от всеки друг производител на автомобили. Последно Fiat Nuova 500 спечели наградата Кола на годината в Европа 2008

Списък на моделите на FIAT Group, спечелили наградата Кола на годината в Европа:

  • 1967: Fiat 124
  • 1970: Fiat 128
  • 1972: Fiat 127
  • 1980: Lancia Delta
  • 1984: Fiat Uno
  • 1989: Fiat Tipo
  • 1989: Фиат Темпра/ Fiat Tempra
  • 1994: Fiat Coupe
  • 1995: Fiat Punto
  • 1996: Fiat Bravo/Brava
  • 1998: Alfa Romeo 156
  • 2001: Alfa Romeo 147
  • 2004: Fiat Panda
  • 2008: Fiat 500

Селскостопанско и строително оборудване

Fiat Group притежава CNH Global (която включва Case Construction, Case IH, Flexi-Coil, Kobelco, New Holland, New Holland Construction и Steyr); и Fiat-Hitachi Construction. CNH е вторият по големина производител на селско-стопанско оборудване в света след Deere & Company. Също така е третият по големина производител в света на строително оборудване след Caterpillar Inc. и Komatsu.

Товарни автомобили

Товарни автомобили (Iveco и Seddon Atkinson), автобуси (Iveco и Irisbus) и противо-пожарни коли (Camiva, Iveco и Magirus). За информация за военните превозни средства, произвеждани от FIAT, виж Ariete.
Производството на Fiat’s Light Commercial Vehicle включва: Fiat Ducato, Fiat Scudo и Fiat Doblò. Виж Fiat Professional за повече информация относно продуктите на Fiat’s Light Commercial Vehicle.

Мотоциклети и авиационна техника

През 1959, Piaggio преминава под управлението на фамилия Аньели. В резултат, през 1964 авиационата и мотоциклетната секции се разделят за да станат независими компании; авиационното отделение се преименува на IAM Rinaldo Piaggio. Днес самолетостроителната компания Piaggio Aero се управлява от фамилията на Пиеро Ферари, която все още притежава и 10% от автомобило-строителната компания Ferrari.

През 1999 Morgan Grenfell Private Equity придобива Piaggio

Части

Най-големият италиански производител на части Magneti Marelli е собственост на Fiat, и на свой ред притежава Carello, Automotive Lighting, Siem, Cofap, Jaeger, Solex, Veglia Borletti, Vitaloni, и Weber; други марки за части – Riv-Skf и Brazilian Cofap.

Производствени системи

Производствените системи се произвждат основно от Comau S.p.A. (сега Comau Systems), която закупи American Pico, Renault Automation и Sciaky и произвежда промишлени системи за автоматизация. През 1970-те и 1980-те, компанията става пионер в използването на промишлени роботи за сглобяването на автомобили. Заводите на Fiat са сред най-автоматизираните и модерни в света.

Други дейности

Fiat Gesco, KeyG Consulting, Sadi Customs Services, Easy Drive, RM Risk Management и Servizio Titoli са малко компании, работещи в сектора на обществените услуги, предоставящи услуги в икономическия и финансов сектори.

Групата е представена в много страни, не само на Запад. Тя е една от първите компании, които са построили заводи в контролираните от СССР страни, с добре известни примери във Владивосток, Киев и Толиати. Руското правителство по-късно продължава джойнтвенчъра под името АвтоВАЗ (познат като Лада). Fiat има също така поделения в Полша в Тихи, където са произвеждани 126, Cinquecento и сега Seicento) . Fiat има фабрики в Аржентина, Бразилия и Италия. Под лиценз или джойнтвенчър автомобили се произвеждат и в Китай, Египет, Франция, Индия, Южна Африка, Турция и Виетнам. В тези фабрики из целия свят се произвеждат и местни модели на FIAT, като например Palio. От 2005, компанията държи първото място в Бразилския автомобилен пазар с пазарен дял от почти 25%.

История

Джовани Аньели основава Fiat през 1899. През 1903, Fiat произвежда първия си камион. През 1908, за пръв път Fiat е изнесен за САЩ. През същата година е произведен първият самолетен двигател на Fiat. През 1910, Fiat става най-големия производител на автомобили в Италия — позиция останала досега. През същата година, заводът, лицензиран за производството на Fiat в Пукипси, NY, прави първата си кола. Това е преди представянето на конвейрната линия на Ford през 1913. Притежаването на Fiat по това време е било въпрос на престиж. Fiat се продава в САЩ на цена между $3,600 и $8,600, сравнено с US$825 за Model T през 1908.

През 1986, FIAT купува Alfa Romeo от италианското правителство. Една година по-късно, Fiat придобива Maserati. През 1995 Alfa Romeo излиза от пазара в САЩ. Maserati се представя отново на американския пазар от Fiat през 2002.

 

 

 

Вашият коментар